Oorlogsmonumenten en andere gedenktekens
Op verschillende plaatsen in de Achterhoek zijn na de oorlog wegkapelletjes en veldkruisen gesticht, sommige als dank voor een goede afloop van de oorlog.
In het buitengebied van Lichtenvoorde staan er negen: vijf veldkruisen en vier Mariakapelletjes.
Ze zijn alle opgericht tussen 1945 en 1957. De reden waarom is anno 2003 soms niet meer te achterhalen. Schriftelijke bronnen ontbreken, de oprichters zijn overleden of buurtbewoners weten het niet meer precies.
De goede afloop van de oorlog wordt nogal eens als reden genoemd. In Zieuwent zijn de kapelletjes inderdaad om die reden gebouwd, hoewel ook oude gewoonten een rol gespeeld zullen hebben.
Herstel van traditie is in Lichtenvoorde de belangrijkste motivatie om te bouwen geweest; dit wordt door meerderen bevestigd. Het gevoel weer vrij te zijn bracht een streven met zich mee om oude gewoonten in ere te herstellen.
Deze gedachte leefde niet alleen in Lichtenvoorde maar op meer plaatsen in de Achterhoek. De kapelletjes en kruisen uit die tijd staan nog overal.
In Lichtenvoorde heeft de invloed van pater Saes ook een rol gespeeld. Als Limburger was hij een groot voorstander van dit oude gebruik.
Kies hieronder de knop ‘Documenten’ voor meer informatie over dit onderwerp.
Het volledige artikel is gepubliceerd in de periodiek Lichte voorde, november 2003, no 49.
Bij de foto: Gedenkteken in de voorgevel van boerderij St.Willibrord. Het gedenkteken is geschonken uit dankbaarheid door de 43 onderduikers, die tijdens de 2e wereldoorlog hier (tijdelijk) een schuilplaats vonden.
Voor meer informatie kies hieronder de knop 'Documenten'.